sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Kymmenen sanaa harjoitustyö

KLSP004 Harjoitustyö
Kielitieteellistä käsitteistöä kolmen Fred Karlssonin tekstin pohjalta.
Kirjoittanut Elina Vepsäläinen

Valitsin kolmeksi lähemmin tarkasteltavaksi tekstikokonaisuudeksi kaikki kolme Fred Karlssonin teoksen tekstiä ja merkitsen lähteitä jäljitettävyyden helpottumiseksi kirjaimilla a: Morfologia, b: Syntaksi ja c: Semantiikka.
Ojutkankaan ja kumppaneiden tekstit olivat minulle hyvin tuttuja Johdatus kielitieteeseen -kirjan pohjalta, sillä luin sen erittäin huolellisesti pääsykokeita varten. Tästä syystä päätin valita kolme vähemmän tuttua tekstiä tähän harjoitustehtävään. Keräsin artikkeleista kaikki sanat, käsitteet ja termit, jotka olivat minulle vieraita. Sitten etsin niille selitykset joko artikkeleista tai internetistä. Sanalistasta tuli aika pitkä, mutta koin tehtävän silti mieluisaksi, sillä huomasin kohtaavani samoja termejä ja käsitteitä useassa yhteydessä.

Kymmenen sanaa


Sana: Fred Karlssonin teoksen morfologiaa käsittelevässä osassa (Karlson, Fred 2008a: 84) kiinnostukseni herätti sanan määrittelyt. Karlssonin mukaan sana on toinen kahdesta kielitieteen peruskäsitteestä. Toinen on lause. Sanan yleispätevä ja pitävä määrittely on miltei mahdotonta ja tämä on yleistä kaikenlaisten peruskäsitteiden kohdalla. Sana voi olla leksikaalinen yksikkö, eli sanakirjasta löytyvä hakusana. Sana voi olla johdettu jostain toisesta sanasta tai se voi olla kahden sanan yhdistelmä, jolloin kyseessä on yhdyssana. Sanalla on merkitys. Sana voi myös täydentää merkitystä tai vihjata merkitykseen. Sana tarkoittaa jotain todellisen maailman käsitettä, ilmiötä tai tarkoitetta, mutta todellinen maailma on joskus hankala määritellä. Käsitettä ”sana” ei voida luonnehtia pelkästään merkityksen kautta, jos tukena ei ole täydellistä semantiikan teoriaa. Sanaa voi kielestä riippuen siirrellä lauseessa, toisin kuin äänteitä, ja sanojen osina esiintyviä päätteitä.

Generatiivinen semantiikka: Generatiivinen semantiikka tuli vastaan Fred Karlssonin tekstissä, jossa käsiteltiin semantiikkaa (2008c: 202). Sanalle ei löytynyt heti siitä tekstinkohdasta tarkempaa selitystä, joten etsin lisää tietoa internetistä. Helsingin nykykielten laitoksen harjoitussivustolta löytyi selitys, jonka mukaan generatiivinen semantiikka tarkoittaa tässä yhteydessa 'lueteltavaa' semantiikkaa. Generatiivinen kielioppi on yleisesti sellainen kielioppi, jonka avulla voidaan tarkasti ja mekaanisesti, esimerkiksi tietokonetta käyttäen, luetella kielen kaikki kieliopilliset ilmaukset. Generatiivinen on siis enemmän kuin vain 'täsmällinen'; esimerkiksi matematiikka on täsmällistä, mutta ei kokonaan mekaanisesti laskettavaa (Carlson, Lauri 2010 Helsingin nykykielten osasto)

Operationaalinen testi: Tapa testata kokonaisuuden eri osien, esimerkiksi lauseessa esiintyvien sanojen liikuteltavuutta, siirtelemällä osia eri järjestykseen. (Karlsson, Fred 2008a: 84 ). Voi tarkoittaa myös johonkin menettelyyn, operaatioon perustuvaa, tai sitä helpottavaa menetelmää (suomisanakirja).

Permutaatio: Permutoimalla voidaan tutkia lauseen sanoja sekoittamalla sanojen järjestystä, jos halutaan tutkia mitkä sanat tai lauseen osat ovat vapaita sen tyyliselle vaihtelulle. (Karlsson, Fred 2008a). Kielitoimiston sanakirja luonnehtii permutaatiota vaihdoksena ja järjestyksen muutoksena (suomisanakirja.fi)

Inkorporaatio: Kieliopillinen prosessi jossa sana liittyy toisen osaksi. Esim. suomen kielen yhdyssanat (Karlsson, Fred 2008).

Generatiivinen transformaatioteoria: Termi löytyi Fred Karlssonin syntakseja käsittelevästä osasta. Karlsson esitteli Noam Chomskyn generatiivisen transformaatioteorian luojana. Karlssonin mukaan Chomsky määritteli, että syntaksin tehtävä on laatia kuvaus joka kattaa, eli generoi, kielen kaikki kieliopilliset lauseet, mutta ei yhtään epäkieliopillista eli kielenvastaista lausetta (Karlsson, Fred 2008b: 125).

Denotaatio: Denotaatiota käsiteltiin Fred Karlssonin semantiikkaa käsittelevässä osassa (2008c: 208) jossa tarkasteltiin tapoja, joilla yksinkertaiset sanat denotoivat konkreettisen reaalimaailman olioita ja asioita. Yksittäisestä denotaatiosta käytetään termiä semeemi (Karlsson, Fred 2008c: 211).
Tutkin myös sanan selitystapoja internetissä ja koin suureksi avuksi wikipediasta löytämäni esittelyn. Sivustolla kerrottiin, että denotaatio on semiotiikassa, logiikassa ja kielitieteessä käytetty käsite, jolla tarkoitetaan merkin ensisijaista, ilmeistä tai pinnallista merkitystä ilman tulkitsijan antamia subjektiivisia lisämerkityksiä (Wikipedia). Yritin avata Wikipediassa ilmoitettuja alkuperäisia lähdetietoja, mutta harmikseni huomasin, että alkuperäisten lähteiden sivustot olivat poistettu. En käyttäisi tällaista varmistamatonta lähdettä muualla, kuin tällaisessa kurssiharjoituksessa. Tässä tapauksessa Wikipedian varmistamaton tieto auttoi minua ymmärtämään Karlssonin artikkelin käsitettä, joten otin sen mukaan.

Montague-semantiikka: Semantiikan lähestymistapa, jossa on voitu tukeutua loogisten kalkyylien antamiin esikuviin (Karlsson, Fred 2008c: 209). Montaguen kieliopissa tavoitteena oli määritellä luonnolliselle kielelle (lähteessä lähinnä englannille) täysin täsmällinen syntaksi ja semantiikka samanaikaisella rekursiivisella säännöstöllä (Carlson, Lauri 2011 Helsingin nykykielten laitos).

Situaatiosemantiikka: Situaatiosemantiikkaan viitattiin samssa yhteydessä, kuin Montague-semantiikkaan, joten situaatiosemantiikkakin kuuluu samaan formaalis-autonomiseen lähestymistapaan, kuin Montague-semantiikkakin (Karlsson, Fred 2008c: 209).
Narkive -sivuston keskustelualueella Antti Ylikoski (2008) avaa termiä kertomalla, että kirjassa Situations and Attitudes (1983) situaatiosemantiikkaa kuvaillaan lähestymistapana, jossa predikaattilogiikan keinoin yritetään kuvata maailmaa, käytännössä kaikkia reaalimaailman mahdollisia suhteita.

Eksosentrinen konstruktio: Konstruktio jossa kumpikaan muodostin ei käyttäydy samoin kuin koko konstruktio, vaan ovat kokonaisuuden tasavertaisia komponentteja. Käytetään myös nimitystä neksus (Karlsson, Fred 2008b: 127).

Lähdeluettelo

  • Barvise, John, Perry John Situations and Attitudes 1983 Center for the Study of Language and Inf 1998
  • Helsingin nykykielten laitos Leksikon ja syntaksin harjoituksia Carlson, Lauri 2010 http://www.ling.helsinki.fi/~lcarlson/ctl/ctl105sy.shtml 1.10.2015
  • Karlsson, Fred 2008a. Yleinen kielitiede - Morfologia Helsinki: Gaudeamus.
  • Karlsson, Fred 2008b. Yleinen kielitiede - Syntaksi Helsinki: Gaudeamus.
  • Karlsson, Fred 2008c. Yleinen kielitiede – Semantiikka Helsinki: Gaudeamus.
  • Kielitoimiston sanakirja Suomisanakirja http://www.suomisanakirja.fi/operationaalinen 30.9.2015
  • Helsingin nykykielten laitos Semantiikan harjoituksia Carlson, lauri 2011 http://www.ling.helsinki.fi/~lcarlson/ctl/ctl106se.shtml#Montaguen kielioppi 30.9.2015
  • Narkive Newsgroup Archive Antti Ylikoski 2008 http://sfnet.tiede.narkive.com/tCCOGLfr/filosofinen-kysymys 30.9.2015





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti